ISA Belgium Logo

Italiaanse pesto pasta

550Kcal

Per persoon

16g

Eiwitten

60g

Koolhydraten

25g

Vetten

Ingrediënten

200 gram pasta
verse muntblaadjes
3 teentjes knoflook
1/2 cup pijnboompitten
1/2 cup geraspte Parmezaanse kaas
1/2 cup extra vierge olijfolie
Optionele toevoegingen: gegrilde kip, scampi

Italiaanse pesto pasta gerecht dat geliefd is bij velen. Het is een eenvoudig en snel gerecht dat gemakkelijk kan worden aangepast aan de smaakvoorkeuren van elke individuele kok. In dit foodblog zal ik je alles vertellen over dit gerechtje, hoe je het kunt maken en hoe het zo’n iconisch gerecht werd in de Italiaanse keuken.

Allereerst, een leuke anekdote over pesto. Wist je dat pesto eigenlijk ontstaan is als een manier om voedselverspilling tegen te gaan? In de 16e eeuw was pesto een manier om ingrediënten te gebruiken die anders zouden worden weggegooid. In plaats van de verse basilicumblaadjes te laten verwelken, werden ze fijngehakt met olijfolie, knoflook en Parmezaanse kaas om een smakelijke saus te maken. De naam “pesto” komt van het Italiaanse woord “pestare”, wat “fijnstampen” betekent, en verwijst naar het proces van het fijnmalen van de ingrediënten met een vijzel en stamper.

Vervolgens terug naar het heden en hoe je pesto pasta kunt maken. Het belangrijkste ingrediënt voor pesto is natuurlijk basilicum. Verse basilicumblaadjes zijn het beste, maar als die niet beschikbaar zijn, kun je ook diepvries basilicum gebruiken. Andere ingrediënten zijn knoflook, pijnboompitten, Parmezaanse kaas en olijfolie. De verhoudingen kunnen variëren afhankelijk van je persoonlijke smaak, maar over het algemeen geldt: meer basilicum en minder olijfolie.

Het maken van de pesto is eenvoudig. Begin met het fijnmalen van de knoflook en pijnboompitten in een vijzel. Voeg dan geleidelijk de basilicumblaadjes toe en blijf fijnmalen tot je een dikke pasta hebt. Voeg dan de Parmezaanse kaas toe en blijf malen tot alles goed gemengd is. Voeg tenslotte de olijfolie toe en blijf roeren tot de pesto glad en romig is. Als je geen vijzel hebt, kun je ook een keukenmachine of blender gebruiken om de ingrediënten te mengen.

Nu je de pesto hebt gemaakt, is het tijd om de pasta te koken. Kies je favoriete pasta, zoals spaghetti, penne of fusilli, en kook deze volgens de instructies op de verpakking. Giet de pasta af, maar bewaar een kopje van het kookwater. Voeg de pesto toe aan de pasta en roer goed door. Als de pesto te dik is, voeg dan een beetje van het bewaarde kookwater toe om het te verdunnen. Serveer de pesto pasta met extra Parmezaanse kaas en wat verse basilicumblaadjes.

Een andere geweldige manier om pesto pasta te serveren is door het te combineren met andere ingrediënten. Gegrilde kip, tomaten, spinazie en zelfs aardappelen zijn allemaal heerlijke toevoegingen aan pesto pasta. De mogelijkheden zijn eindeloos en je kunt eindeloos experimenteren

Hier is hoe je het maakt:

Bereidingswijze:

 1. Breng een grote pan met gezouten water aan de kook. Voeg de pasta toe en kook deze volgens de instructies op de verpakking tot hij al dente is.
 2. Terwijl de pasta kookt, bereid je de pesto. Doe de basilicumblaadjes, knoflook, pijnboompitten, Parmezaanse kaas, zout en peper in een keukenmachine of blender en maal alles fijn. Voeg geleidelijk de olijfolie toe en blijf mengen tot je een dikke, gladde saus hebt. Proef en voeg indien nodig extra zout en peper toe.
 3. Als de pasta gaar is, giet je deze af en bewaar je een kopje van het kookwater.
 4. Voeg de pesto toe aan de pasta en roer goed door. Als de saus te dik is, voeg dan geleidelijk een beetje van het bewaarde kookwater toe tot je de gewenste consistentie hebt bereikt.
 5. Optioneel: voeg gegrilde kip, tomaten, spinazie, aardappelen of andere ingrediënten naar keuze toe en meng goed door.
 6. Serveer de pesto pasta warm met extra Parmezaanse kaas en wat verse basilicumblaadjes.

Ingrediënten:

 • 200 gram pasta (bijvoorbeeld spaghetti, penne of fusilli)
 • 2 cups verse basilicumblaadjes
 • 3 teentjes knoflook
 • 1/2 cup pijnboompitten
 • 1/2 cup geraspte Parmezaanse kaas
 • 1/2 cup extra vierge olijfolie
 • Zout en peper naar smaak
 • Optionele toevoegingen: gegrilde kip, tomaten,

Ben je op zoek naar meer info over ons afslankingsconcept ? Bekijk dan zeker even deze link

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print